Zoekt u de beste hypotheekadviseurs in uw omgeving? Een van de belangrijkste financiële beslissingen die we in ons leven nemen is het afsluiten van en een hypotheek. Helaas hebben slechts weinig consumenten er genoeg verstand van dat zij ook de ingewikkelde kleine lettertjes kunnen doorgronden. De rest moet veelal vertrouwen op een hypotheekadviseur. Maar hoe vindt u de beste hypotheekadviseurs? De hypotheekadviseur die u helpt bij het financieren van uw droomhuis?

Belang van goed hypotheekadvies

Vanaf 2013 moeten consumenten zelf betalen voor financieel advies. Om die reden zijn zij zich steeds bewuster dan ooit van het belang van goed hypotheekadvies. De vraag is dan ook: waar krijg je het beste hypotheekadvies.

Het beste hypotheekadvies

Wat het beste hypotheekadvies is, verschilt per consument. Er zijn wel een paar handvatten te geven die voor elke consument van toepassing zijn.

De hypotheekadviseur moet rekening houden met uw huidige maar ook met uw toekomstige financiële situatie. Natuurlijk moet uw hypotheekadviseur ook transparant zijn. Als consument moet u wel goed doorvragen, want wat het beste is voor de hypotheekadviseur hoeft niet het beste hypotheekadvies voor u te zijn. En heel belangrijk: leg alle gemaakte afspraken in duidelijke en begrijpelijke taal vast.

Belangrijk is bijvoorbeeld ook dat de hypotheekadviseur is aangesloten bij organisaties als het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, gecertificeerde Financieel Planners (FFP) en de Stichting Erkend Hypotheekadviseurs. Dan kunt u er van uitgaan dat u hier goed hypotheekadvies kunt krijgen. Let er bij alle hypotheekadviseurs op dat ze dergelijke keurmerken en waarborgen bieden.

9 tips voor de beste hypotheekadviseurs

Maar hoe herkent u de beste hypotheekadviseurs en krijgt u het beste hypotheekadvies? Degoedkoopstehypotheekadviseurs.nl heeft een aantal handige tips opgesteld:

  1. Of u een hypotheekadviseur nodig hebt, hangt af van uw financiële kennis en ervaring.
  2. Hypotheekadvies is nooit gratis, maar kijk niet alleen naar de prijs. Controleer of een tussenpersoon onafhankelijk is door diens dienstwijzer te lezen en te vragen met hoeveel geldverstrekkers deze persoon zaken doet. Financieel adviseurs kunnen hun kosten in rekening brengen via een uurtarief, abonnement of een vast bedrag. Overleg wat in uw geval het voordeligst is, zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van het advies. Bij de eerste drie vormen betaalt u trouwens direct aan de adviseur.
  3. Vraag bij meerdere hypotheekadviseurs offertes aan om te weten welke diensten ze bieden tegen welk tarief.
  4. Kies voor hypotheekadvies van een specialist die over de juiste diploma’s beschikt. Belangrijke keurmerken zijn die van erkend hypotheekadviseur (SEH), gecertificeerd financieel planner (FFP) en het DSI-keurmerk. Een goede adviseur probeert een helder beeld te krijgen van de maximale maandlasten die u kunt en wilt betalen, of uw voorkeur uitgaat naar stabiele of variabele maandlasten, hoeveel u wilt aflossen en uw verdere toekomstplannen
  5. Lees consumentenbeoordelingen om te zien hoe andere consumenten de dienstverlening van de hypotheekadviseur beoordelen.
  6. Maak duidelijke afspraken met de tussenpersoon over welke diensten die persoon gaat leveren en hoeveel geld dat kost. Leg deze afspraken schriftelijk vast.
  7. Is de keuze voor een hypotheekadviseur eenmaal gemaakt, dan valt er wel degelijk nog te onderhandelen over de prijs. Maak daar gebruik van.
  8. Ook na het afsluiten van uw hypotheek zal een bekwame adviseur u blijven informeren, bijvoorbeeld als zich wijzigingen voordoen in de belastingwet of andere zaken die u als klant aangaan. Zo’n raadgever volgt tevens uw vermogensopbouw en evalueert regelmatig of uw financiële doelstellingen worden gehaald.
  9. Vraag tijdig een verlengingsvoorstel van de geldverstrekker aan als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt. De meeste hypotheekaanbieders sturen zo’n voorstel pas een maand van tevoren. Maar dan is het vrijwel onmogelijk nog een nieuwe hypotheek te regelen. Wees er dus tijdig bij.

Vind de beste hypotheekadviseurs

Degoedkoopstehypotheekdviseuurs.nl heeft een service waarbij u de beste hypotheekadviseur in uw omgeving kunt vinden. Die tool werkt op basis van tarieven en consumentenbeoordelingen.

Vind de beste hypotheekadviseur