U heeft besloten om te gaan scheiden. Hoe moet dit nu? Echtscheiding en hypotheek…. U heeft ongetwijfeld veel vragen.

Gemiddeld eindigen 1 op de 3 huwelijken voortijdig door echtscheidingen. Bij samenwoners ligt dat gemiddelde nog iets hoger. Bent u ook woningbezitter dan moet er na de echtscheiding ook goed naar uw hypotheek worden gekeken.

Van wie is de huidige woning en hypotheek?

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd en heeft u een koophuis, dan bent u altijd beiden voor 50% eigenaar. Woont u samen of bent u gehuwd onder het maken van huwelijkse voorwaarden en heeft u samen het huis gekocht dan bent u ook samen eigenaar. Als u gaat scheiden en één van de partners blijft in het huis wonen, dan zal hij/zij de helft van de woning van zijn ex moeten kopen.

Vaak heeft u hiervoor een nieuwe lening nodig. Heeft u al een hypotheek dan gelden de oude regels alleen voor uw oorspronkelijke helft van de hypotheek. Voor het deel van de hypotheek dat u overneemt, krijgt u te maken met nieuwe voorwaarden.

Nieuwe hypotheek

Vanaf 2013 mag een nieuwe hypotheek maximaal 105% van de marktwaarde van een woning bedragen. De komende jaren gaat daar elk jaar 1% vanaf tot 100% van de waarde van de woning in 2018.

Daarnaast mag een aflossingsvrije hypotheek mag niet hoger zijn dan 50% van de waarde van de woning. Dat geldt alleen voor nieuwe hypotheken.

Ook bent u vanaf 2013 verplicht om een nieuwe hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen, als u ten minste hypotheekrenteaftrek wilt ontvangen.

Hierdoor kunt u minder geld lenen dan voorheen.

Een hypotheek oversluiten onder de oude voorwaarden is alleen toegestaan als de nieuwe hypotheek niet hoger is dan de oude hypotheek. Als je de bestaande hypotheek verhoogt – bijvoorbeeld voor een verbouwing – dan is de hypotheekrente voor het extra geleende bedrag alleen fiscaal aftrekbaar als het bedrag volledig en binnen 30 jaar annuïtair of lineair wordt afgelost.

Wat gebeurt er bij een scheiding met mijn hypotheek?

Als u uit elkaar gaat, moet de bank één van beiden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Dit is belangrijk zodat degene die vertrekt niet meer aansprakelijk is voor de hypotheek. Banken beoordelen deze situatie als een ‘nieuwe hypotheek’. Ze kijken opnieuw naar de waarde van het huis en uw inkomen. Ook moeten ze de nieuwe strenge hypotheekregels toepassen en kijken of de achterblijver alle lasten in alleen kan betalen.

Op grond van de regels die vanaf 2013 gelden mag u minder lenen dan voorheen.

Verder moet u het hypotheekdeel dat u overneemt van uw ex voortaan annuïtair aflossen om de volledige hypotheekrenteaftrek te ontvangen.

Echtscheiding en restschuld

Door de strikte toepassing van deze nieuwe regels wordt de hypotheek bijna altijd duurder en soms ook onbetaalbaar. U loopt dus het risico dat u uw huis noodgedwongen moet verkopen. Als uw huis nu minder waard is dan toen u het kocht, heeft u er nog een probleem bij. De restschuld dient dan ook financieel opgelost te worden. Laat u tijdig adviseurs door een hypotheekadviseur om deze nadelige bijkomstigheden op de juiste manier op te lossen. Een hypotheekadviseur kan al uw vragen beantwoorden en bekijken welke oplossingen het beste bij u aansluiten.

Echtscheidingsconvenant

Afspraken met betrekking tot uw echtscheiding legt u vast in een echtscheidingsconvenant. Hierin kunt u ook vastleggen wie in de woning mag blijven wonen. Om te voorkomen dat u pas na de ondertekening van het convenant bericht krijgt van uw bank dat een nieuwe financiering niet mogelijk is, is het verstandig tijdig met uw hypotheekadviseur te overleggen. Deze kan uw nieuwe situatie beoordelen en u adviseren.

Vergelijk hypotheekadvies tarieven en bespaar op extra kosten tijden uw scheiding

Omdat een echtscheiding al erg duur is, is het verstandig om de tarieven van de hypotheekadviseurs vooraf te vergelijken. Op degoedkoopstehypotheekadvieurs.nl vindt u de adviseur bij u in de buurt die al uw vragen of uw hypotheek bij een echtscheiding kan beantwoorden.

Vind de beste hypotheekadviseur