Uw eerste huis kopen

Een eerste huis kopen betekent een eerste eigen plek voor uzelf. Dit is een leuk maar voor velen ook spannend moment. Waarschijnlijk spelen er veel vragen. Hoeveel kan ik lenen? Welk type hypotheek past bij mijn situatie? Is dit het juiste moment om mijn eerste huis te kopen? Op welke aspecten moet ik letten bij het afsluiten van een hypotheek? Een hypotheekadviseur bij u in de omgeving kan u helpen met deze vragen.

Belastingvrije schenking

Het is verstandig om eerst te weten hoeveel u kunt lenen, voordat u gaat zoeken naar een woning. Wanneer echter blijkt dat u niet genoeg kunt lenen voor de woning die u voor ogen heeft, zijn er andere mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een belastingvrije schenking te ontvangen. Vanaf 1 januari 2017 is de schenkingsvrijstelling tot een bedrag van €100.000 terug. De schenkingsvrijstelling houdt in dat u geen belasting over dit bedrag hoeft te betalen, wanneer u een schenking ontvangt en deze gebruikt voor de verbouwing of aankoop van een woning. Een belastingvrije schenking mag u ontvangen als u of uw partner tussen de 18 en 40 jaar is.

Familiehypotheek

Naast het afsluiten van een hypotheek bij een bank, kunt u voor het kopen van een eerste huis ook bij een familielid een hypotheek afsluiten. Bij de zogenoemde familiehypotheek is niet de bank, maar een familielid de geldverstrekker. Het geld leent u met uw huis als onderpand. Het is zowel mogelijk om deels bij een bank en deels bij een familielid een hypotheek af te sluiten, als om het gehele bedrag bij een familielid te lenen. Het is belangrijk om alle gegevens goed vast te leggen, zodat er in de toekomst geen onduidelijkheid kan ontstaan.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Een onafhankelijke hypotheekadviseur ondersteunt u graag met het advies voor de juiste hypotheekvorm. Omdat elke situatie en iedere hypotheekadviseur anders is, is het aan te raden om hypotheekadviseurs te vergelijken via degoedkoopstehypotheekadviseurs.nl. Zo vindt u altijd de juiste adviseur voor uw situatie.