Sanne en Tom uit Alkmaar zijn zich al een tijdje aan het oriënteren op de woningmarkt. Ze wonen nu in een mooi appartement middenin het centrum van Alkmaar, maar met een hoge huurprijs per maand en de voorkeur voor het hebben van een tuin werd het kopen van een huis toch wel erg aantrekkelijk. Huizen bekijken was nog het gemakkelijke gedeelte, maar toch vroegen Sanne en Tom zich af of zij wel in de goede prijsklasse aan het zoeken waren. Naarmate zij zich meer in de wondere wereld van hypotheken gingen verdiepen, des te meer vragen zij kregen: tijd voor een goed hypotheekadvies!

Het verhaal van Sanne en Tom

“Online kom je al veel te weten over hypotheken. Wij hebben dan ook eindeloos veel YouTube-filmpjes gekeken, hypotheken berekend en nieuwsberichten gelezen over de huidige woningmarkt. Wat ons vooral opviel, is dat je veel verschillende adviezen tegenkomt. Logisch, want de online adviezen zijn natuurlijk niet volledig op jouw situatie geschreven. Hoewel wij nog geen huis op het oog hadden, leek het ons een goed idee om een hypotheekadviseur te benaderen voor een goed hypotheekadvies op maat. Eenmaal op Google bleken de opties eindeloos – nooit geweten dat er zoveel hypotheekadviseurs in de omgeving van Alkmaar waren! We stuitten al snel op degoedkoopstehypotheekadviseurs.nl, waar met een paar muisklikken 4 offertes van verschillende hypotheekadviseurs in Alkmaar hebben aangevraagd. We kregen al snel een reactie, waarna we uiteindelijk toch voor de goedkoopste partij zijn gegaan (starters hè).

De afspraak was gemaakt, waarna we een mail kregen met daarin een aantal formulieren die wij op voorhand moesten invullen en meenemen naar het gesprek. Hier kan even wat werk inzitten, maar als je een loonstrook bij de hand hebt dan is het grootste gedeelte al gauw ingevuld.

Een afspraak met de hypotheekadviseur

Tijd voor de afspraak! Persoonlijk was ik (Sanne) bang dat ik een flink aantal domme vragen zou gaan stellen. Ik liet het daarom ook maar op me afkomen en hoopte op het beste. En ik moet zeggen: het viel me alleszins mee! Wat mij vooral opviel, is dat een hypotheekadviseur zijn vak echt verstaat en het hierdoor ook erg goed in “Jip en Janneke-taal” kan uitleggen.

Het eerste gesprek is vrijwel altijd gratis. In ons geval was dit ook erg fijn, aangezien wij op dit moment nog geen huis op het oog hebben. Tijdens dit gesprek wordt eerst het ingevulde formulier doorgenomen, om zodoende een goede schets van de huidige situatie te kunnen tekenen. Op basis van deze gegevens kan een hypotheekadviseur al een eerste inschatting maken van de maximale hypotheek. Uiteraard hoef je nu niet direct voor dit bedrag te gaan zoeken (goedkoper is natuurlijk altijd fijner qua maandlasten), maar het is altijd goed om te weten hoeveel jouw droomhuis maximaal mag gaan kosten.

Om ook een beeld te geven van de maandlasten, hebben we ook gelijk gekeken naar een huis dat nog net binnen de NHG valt (ook dit soort termen legt een hypotheekadviseur uit). Daarnaast worden ook gelijk de overige kosten besproken. Denk hierbij onder andere aan overlijdensrisicoverzekeringen, AOW- en WW-verzekeringen, notariskosten et cetera.

Het uiteindelijke hypotheekadvies

Wij zijn een stuk wijzer geworden van het hypotheekadvies dat ons is gegeven! Na een gesprek van ongeveer een uur weten wij in welke prijsklasse we kunnen kijken, wat hier gemiddeld de maandlasten van zijn, wat de overige kosten zijn, hoeveel eigen geld we moeten inleggen, hoeveel onze studieschulden meetellen, hoe we de hypotheek kunnen aflossen en nog veel meer.

Nu gaan we ons aan het laatste advies van de hypotheekadviseur houden: kijken, kijken en nog eens kijken! Op deze manier weet je wat er is, wat je zoekt en ook wat je specifiek niet zoekt. Wij zijn er in elk geval zeker van dat wij onze hypotheekadviseur opnieuw gaan inschakelen zodra wij ons droomhuis gevonden hebben!