De hypotheekrente in Nederland is in 50 jaar nog nooit zo laag geweest. Het ECB geeft echter aan dat de rente nog lager kan.

De gemiddelde hypotheekrente in Nederland is bijna 3 procent, terwijl dit in andere Europese landen één procent lager ligt. De hypotheekrente voor een 5-jarig rentevaste periode bedraagt op dit moment 2,12 procent. Dit in tegenstelling tot de 7 procent die huizenbezitters de laatste 5 jaar gemiddeld betaalden.

Oorzaak daling hypotheekrente

Eén  van de oorzaken is dat de banken tegenwoordig goedkoop kunnen lenen. Daarnaast zijn er steeds meer partijen op de Nederlandse hypotheekmarkt. De toegenomen concurrentie drukt dus de rente, met als resultaat een daling in de hypotheekrente voor de consument. Naar verwachting zullen zelfs de komende jaren meer buitenlandse partijen, verzekeraars en pensioenfondsen willen investeren in hypotheken. Dit komt natuurlijk ten gunste van de consument..

Een andere oorzaak is dat bij de Nederlanders de hypotheek vaak hoger is dan de woningwaarde. De gemiddelde Nederlander leent nu 103 procent van de woningwaarde. In andere Europese landen is dit slechts 70 tot 80 procent. Hierdoor lopen banken minder risico en kunnen zij een lagere rente aanbieden. In Nederland zien we al een verschuiving. Het maximale te lenen bedrag ten opzichte van de woningwaarde is verlaagd. Huizenbezitters moeten annuïteit aflossen en de hypotheekrenteaftrek is beperkt.

Hypotheekrente advies

Laat je altijd adviseren door een geregistreerde hypotheekadviseur. Aangezien de tarieven van hypotheekadviseurs sterk uiteenlopen is het raadzaam om adviseurs met elkaar te vergelijken. Dit kan in de meeste gevallen tot wel honderden euro’s besparen. Bij de goedkoopste hypotheekadviseurs kunt u makkelijk de kosten van uw hypotheekadvies met elkaar vergelijken of vul de vergelijker in en vraag direct offertes aan.

VIND HYPOTHEEKADVISEUR