Wanneer u de krant tegenwoordig openslaat, staat er vrijwel elke dag wel iets over de huidige woningmarkt in vermeld. De onderwerpen variëren wel vaak, waardoor de keuze van wel of niet kopen alleen maar moeilijker kan worden. Aan de ene zijde leest u van alles over de historisch lage rente, terwijl anderzijds de financiering wordt bemoeilijkt en overbieden de normaalste zaak van de wereld lijkt te worden. Door al deze artikelen is het vaak lastig om door de bomen het bos te zien. Om toch wat meer duidelijkheid te creëren, zetten wij een aantal feiten over de huidige Nederlandse woningmarkt voor u op een rij.

Feit 1: Vraag en aanbod op de woningmarkt

Mede door het huidige lage rentepercentage is het kopen van een huis zeer aantrekkelijk. Helaas bent u niet de enige die dit inziet, waardoor steeds meer regio’s zich in een krappe markt bevinden. Huizenprijzen blijven door dit vraag- en aanbodspelletje ook nog steeds stijgen. Zo zijn de huidige prijzen in vergelijking met vorig jaar gestegen met zo’n 10%.

 

Feit 2: Te weinig nieuwbouw in krappe huizenmarkten

Hoewel er meer vraag naar koophuizen is, wordt er te weinig gebouwd. Daarnaast komt de nieuwbouw die gebouwd wordt vaak niet overeen met hetgeen dat gewenst is. Dit is vooral het geval in regio’s waar op dit moment een zeer krappe woningmarkt is ontstaan. In deze regio’s worden te weinig nieuwbouwvergunningen verstrekt om de steeds groter wordende vraag te kunnen dekken.

 

Feit 3: Niet heel Nederland bevindt zich in een krappe markt

Op dit moment is de woningmarkt in Nederland erg verdeeld. In voornamelijk de Randstad en steden als Groningen, Breda en Eindhoven is de vraag dermate hoog geworden dat overbieden en verkochte huizen binnen een dag de normaalste zaak van de wereld is geworden. Diverse regio’s als Oost-Brabant en Oost-Groningen bevinden zich nog in een rustiger vaarwater.

In regio’s met een krappe woningmarkt is het dus essentieel dat u snel een keuze kunt maken. Om meer inzicht te krijgen in uw huidige financiële situatie en wat u kunt bekostigen kunt u alvast een oriënterend gesprek bij een hypotheekadviseur inplannen. De inzichten die u hier vergaard kunnen tevens meespelen in het feit of de verkopers voor u of een ander gaan. Vraag alvast 4 gratis offertes aan via degoedkoopstehypotheekadviseurs en plan het oriënterende gesprek in.