In het eerste kwartaal van 2017 zijn er 92.500 unieke hypotheek aanvragen verzonden. Dit maakte het Hypotheken Data Netwerk (HDN) bekend. Ten opzichte van vorig jaar is dit een stijging van maar liefst 24% en sinds 2011 is het aantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal niet meer zo hoog geweest. Maar of deze stijgende lijn doorzet is nog maar de vraag. Want ondanks dat de markt groeiende is, neemt het aantal woningen dat te koop staat af.

Wat opvalt bij de hypotheek aanvragen is dat mensen tegenwoordig vaker kiezen voor een langere rentevaste periode, de meeste hypotheken worden namelijk aangegaan met een rentevaste periode van 20 of 30 jaar. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat ook de oversluitmarkt verzadigd raakt.

Minder hypotheek aanvragen in de Randstad

In alleen al afgelopen maart zijn er 35.000 hypotheek aanvragen via het HDN binnengekomen. Wat hierbij opvalt is dat er vooral in de randstad minder hypotheek aanvragen binnenkomen. In de noordelijke provincies, oost-Nederland, Limburg, het West-Brabant en Zeeland trekt de markt juist aan. De oorzaak hiervan ligt in het woningaanbod van de Randstad.

Wat gaat er met de rente gebeuren?

Er lijkt voorlopig nog geen stijging in de rentetarieven te komen, maar er is wel sprake van een onrustig rentebeeld in 2017. Erg opvallend is wel dat in maart een hoog aantal rentewijzigingen is genoteerd. Dit onrustige beeld van 2017 blijft, vooralsnog, aan de orde.

Regiepartijen verslaan banken in hypotheekverstrekking

In het eerste kwartaal van 2017 zijn er meer hypotheek aanvragen verwerkt door zogenaamde ‘regiepartijen’ dan door banken. Zij bezitten op dit moment een groter marktaandeel dan banken en verzekeraars. Deze regiepartijen handelen namens investeerders op de hypothekenmarkt. Mocht u niet bekend zijn met de huidige huizenmarkt, dan is het in de armen nemen van een goede hypotheekadviseur zeker aan te raden. Door de uitgebreide kennis kan een hypotheekadviseur voor u de beste hypotheek en verzekeringen voor u afsluiten. Ontdek de tarieven van de goedkoopste hypotheekadviseur met onze vergelijker. Hierdoor weet u zeker dat u niet teveel betaald.