Door middel van rentemiddeling is het mogelijk om een lagere hypotheekrente (en dus ook lagere maandlasten) te krijgen. Dit is vooral aan te bevelen voor huiseigenaren die nog een lange rentevaste periode hebben, terwijl de rente intussen fors gedaald is. Door rentemiddeling kunnen zij ook profiteren van de rentedaling.

Wat is rentemiddeling?

Bij rentemiddeling krijgt u een nieuwe rentevaste periode. De eerder afgesproken rente wordt gemiddeld met de actuele marktrente.

Let op:

  • er wordt ook een boeterente in rekening gebracht voor het aanpassen van de lopende rentevaste periode. Deze boeterente wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Voordeel daarvan is dat de boete niet ineens betaalt hoeft te worden, maar uitgesmeerd wordt over een langere periode.
  • bij overstap naar een andere bank is rentemiddeling niet mogelijk. Het kan alleen bij de eigen geldverstrekker.
  • Veel geldverstrekkers bieden de mogelijkheid van rentemiddeling nog altijd niet aan.

Kosten rentemiddeling

U moet een boete betalen voor aanpassing van de lopende rentevaste periode, gelukkig hoeft deze niet ineens betaald te worden. Deze boete komt terug als een opslag op de rente.

Daarnaast kunt u te maken krijgen met administratiekosten van de geldverstrekker en eventuele advieskosten van uw hypotheekadviseur.

Voor- en nadelen rentemiddeling

Uw maandlasten gaan meteen omlaag, zonder dat u daarvoor ineens een forse boete hoeft te betalen. U kunt hierdoor deels profiteren van de huidige lage hypotheekrente. En u heeft de rente voor een langere termijn vastgezet, waardoor u zekerheid hebt. Of deze keuze verstandig is, moet in de toekomst blijken. Het is afhankelijk van het rentetarief dat wordt aangeboden op het moment dat uw oude rentevaste periode zou eindigen.

Wilt u weten of rentemiddeling voor u interessant is en wat het kost?

Vergelijk hier uw hypotheekadvies prijzen en vind een hypotheekadviseur bij u in de buurt die u hierover kan informeren.

Vind een adviseur die bij mij kan informeren over rentemiddeling