Slimme vragen die je kan stellen voor beste onafhankelijke hypotheekadvies

Bent u van plan om binnenkort een hypotheekadviseur in te schakelen? Dan moet u zich van te voren goed voorbereiden op het gesprek. Hier kunt u namelijk veel tijd en geld mee besparen. Vandaar dat we voor u de belangrijkste vragen hebben geformuleerd die u kunt meenemen tijdens het gesprek voor het beste onafhankelijke hypotheekadvies.

1. Hoeveel kan ik lenen?

Dit is vaak de belangrijkste reden voor het inschakelen van een adviseur, vandaar dat deze vraag op nummer 1 staat. De maximale hoogte van je hypotheek bepaalt veelal in welke prijsklasse u kunt gaan zoeken tijdens de woning bezichtigingen. Factoren die hoogte bepalen zijn o.a. uw inkomen, vermogen en huidige leningen (bijvoorbeeld voor uw auto en tegenwoordig ook voor de telefoon!) Zorg dat u deze informatie dan ook van te voren inzichtelijk maakt. Een opsomming van belangrijke documenten:
– Een recente salarisstrook (Maximaal 2 maanden oud)
– Een geldig legitimatiebewijs (Paspoort of identiteitskaart)
– Afschriften van lopende kredieten
– Een overzicht van uw huidig vermogen

2. Welke hypotheekvorm is het beste voor mij?

Hypotheken komen in verschillende vormen. De meest bekende vormen zijn annuïteiten-, en lineaire hypotheken. De manieren waarop deze hypotheken werken verschillen qua rente en aflossing. Vraag daarom altijd welke vorm het beste past in uw situatie.

3. Hoe hoog is mijn maximale hypotheek en wat zijn hiervan de gevolgen?

Afhankelijk van de situatie, kiezen de sommige mensen voor de maximale hypotheek. Dit wordt door de meeste hypotheek adviseurs dan ook vaak afgeraden. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor uw privé situatie. Met hogere maandelijkse lasten heeft u immers minder vrij besteedbaar vermogen. Ook is er de mogelijkheid dat uw werksituatie veranderd. In dit geval is het verstandig om al uw vragen hierover te stellen bij uw onafhankelijke hypotheek adviseur. U heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG genoemd. De NHG is momenteel alleen beschikbaar voor huizen t/m € 245.000,- Hierdoor bespaart u op uw maandlasten en heeft u extra zekerheid wanneer u uw hypotheek lasten niet meer kunt betalen.

4. Wat gebeurt er qua hypotheekrente?

Uw hypotheekrente hangt in eerste instantie af van de hypotheekverstrekker. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker is het vaak mogelijk om uw hypotheekrente vast te zetten voor langere perioden. Wanneer u dit wél of niet moet doen hangt vaak af van het economisch klimaat. Uw adviseur kan uw situatie bekijken, waarna u een duidelijk onafhankelijk hypotheekadvies krijgt. Daarnaast heeft u de hypotheekrenteaftrek, een onderwerp dat de afgelopen jaren regelmatig in het politieke klimaat voorkomt. Vraag tijdens uw gesprek dan ook altijd wat de gevolgen voor u zijn indien de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft.

5. Wat als mijn situatie veranderd?

Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden waar u rekening mee moet houden tijdens het verkrijgen van een hypotheek. Uw partner kan onverwachts komen te overlijden of u kunt arbeidsongeschikt worden verklaard. Vraag daarom altijd naar wat de volgende mogelijke omstandigheden voor invloed kunnen hebben op uw hypotheek:
– Overlijden
– Scheiden
– Trouwen en samenwonen
– Gezinsuitbreiding
– Verhuizen
– Arbeidsongeschiktheid
– Werkeloosheid
– Minder werken
– Pensioen

6. Met welke kosten moet ik rekening houden?

Bij onafhankelijk hypotheekadvies komen natuurlijk kosten kijken. Daarom helpt degoedkoopstehypotheekadviseurs.nl u met het vinden van de goedkoopste hypotheekadviseurs bij u in de regio. Maar naast de adviseur zelf komen er vrijwel altijd andere kosten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de notaris of overdrachtsbelasting indien u kijkt voor uw tweede huis. Gemiddeld komt dit neer op een totaal van € 8.000,-. Uw hypotheekadviseur kan u helpen met het inzichtelijk maken van deze kosten. Bent u benieuwd naar de meest voordelige hypotheekadviseurs? Maak dan nu gebruik van onze module en vergelijk hypotheek adviseurs bij u in de regio!