Er is goed nieuws op de woningmarkt. Door het herstel in de woningmarkt en recordaantal extra aflossingen staan er steeds meer woningen boven water. Dit betekent dat bij meer huizen de waarde van het onderpand hoger is dan de hoogte van de hypotheek, aldus de Rabobank. Economen hebben geschat dat het afgelopen jaar ongeveer 165.000 huizen boven water zijn gekomen. Dit is een goede ontwikkeling en biedt weer vertrouwen.

Stijging huizenprijzen

Er zijn momenteel nog 900.000 huishoudens waarbij de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. ‘Dat komt neer op een kwart van het totaal aantal huishoudens, schrijft Rabobank in een donderdag gepubliceerd rapport.’ (Nu.nl) Met andere woorden, het huis staat onder water. Ten opzichte van vorig waren dit 1,1 miljoen woningen. Deze daling heeft te maken met de stijging van de huizenprijzen en het aantal extra aflossingen.

In ons artikel Groei in koopwoningen kunt u lezen dat huizenprijzen de komende jaren met 1,5 tot 4 procent zullen stijgen. Deze stijging is positief voor huizenbezitters met onderwaarde. De prijsstijging van woningen helpt huizenbezitters om door te stromen naar een andere woning. ‘Huizenbezitters zagen tussen 2008-2013 de gemiddelde koopsom met ongeveer 40.000 euro dalen’, aldus Rabobank.

Huizen onder water

Het duurt naar verwachting tot 2019 om het aantal huishoudens waarbij de woning onder water staan te laten dalen naar 450.000. Dit aantal was het gemiddelde aantal van voor de crisis. Als deze trend zich voortzet, met een gemiddelde prijsstijging van 2 procent en de trend om extra af te lossen, heeft in 2025 nog slechts 3 procent van de huishoudens een woning onder water.

Een grote groep huizenbezitters kampt nog met een onderwaarde van 10.000 tot 20.000 euro. Dit betreft ongeveer 175.000 huishoudens. Zij komen bij een relatief kleine huizenprijsstijging weer boven water.

Restschuld

De restschuldregeling maakt het mogelijk om met onderwaarde een ander huis te kopen en de restschuld mee te nemen. Laat u in dit geval adviseren door een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur bekijkt met u wat uw mogelijkheden zijn en welke opties het meest interessant is.  Op die manier krijgt u het beste hypotheekadvies wanneer huizen boven water staan, ook wanneer uw huis onder water staat natuurlijk. Wij maken de keuze voor de juiste adviseur voor u gemakkelijk met onze hypotheekvergelijker.

Vul de vergelijker in en u ziet direct een overzicht van de goedkoopste en beste hypotheekadviseurs bij u in de buurt.

 

Lees de gehele artikelen op Rabobank.nl en Nu.nl.